Prof. Dr. Elvira Brătilă
Medic Primar Obstetrică-Ginecologie
Prof. Dr. Elvira Brătilă – medic primar obstetrică–ginecologie – este Profesor Disciplină Obstetrică și Ginecologie în cadrul Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București. Este un profesionist complex, ce îmbină expertiza chirurgului cu aplecarea către cercetarea știinţifică și cu mentoratul viitoarei generaţii de medici.
Prof. Dr. Elvira Brătilă este deschizător de noi orizonturi de cunoaștere în mai multe arii de competenţă, activitatea sa profesională reunind întregul spectru de tehnici chirurgicale: de la chirurgia vaginală, la chirurgia clasică și chirurgia minim invazivă. Prof. Dr. Elvira Brătilă utilizează tehnici chirurgicale inovatoare (chirurgia minim invazivă, laparoscopică sau robotică) în peste 95% dintre intervenţiile chirurgicale pe care le realizează în domeniul oncologiei ginecologice, tratamentului cancerelor de sfera genitală, chirurgiei endometriozei și al altor patologii uro-ginecologice complexe.
Prof. Dr. Elvira Brătilă este primul chirurg ginecolog care a introdus în România chirurgia robotică în ginecologie, prin intermediul platformei robotice Da Vinci, cea mai avansată tehnologie a momentului.
În tratamentul cancerului de col uterin este primul chirurg din România care a realizat limfadenectomia pelvică, urmată de trachelectomie radicala – excizia colului cu țesutul înconjurător – pe cale minim invazivă exclusiv.
În tratamentul chirurgical al cancerului de endometru, Prof. Dr. Elvira Brătilă a adus, de asemenea, progres, prin abordarea terapeutică predictivă, tehnica evidenţierii și evaluării ganglionului santinelă. Atitudinea terapeutică ȋn tratarea acestui tip de cancer a evoluat, de la vechea cutumă că orice cancer trebuie mai întâi iradiat și apoi operat, la abordarea terapeutică prin chirurgie minim invazivă în stadiile I, II și chiar III. Tratamentul chirurgical constă în histerectomie totală sau radical cu anexectomie bilaterală și evaluarea ganglionilor pelvini. Evaluarea ganglionilor pelvini se poate realiza prin practicarea limfadenectomiei pelvice și după caz lombo-aortice sau prin evaluarea ganglionului santinelă.
Chirurgia neoplasmului de ovar este o chirurgie de teritoriu, propunând soluţii chirurgicale radicale, care să realizeze, ȋn limite oncologice, excizia leziunilor extinse. Acestea depășesc uneori sfera pelvisului, avansând la nivelul altor organe, fiind necesare intervenţii de tipul: rezecţii segmentare intestinale, omentectomie, apendicectomie, limfadenectomie paraaortică. Rata de supravieţuire a acestor paciente a crescut în ultimii ani și acest lucru se datorează mijloacelor de diagnostic și mijloacelor terapeutice avansate, chirurgiei complexe și terapiei adjuvante de tipul chimio-/radioterapie.
În calitate de membru fondator al Societăţii Est-Europene de Endometrioză și Fertilitate, Prof. Dr. Elvira Brătilă a adus ȋn prim plan un concept nou ȋn chirurgia endometriozei: Endomedicare Academy, prima academie de endometrioză din România, un spaţiu multidisciplinar de expertiză și opinie medicală ultraspecializată ȋn diagnosticul, tratamentul și chirurgia endometriozei, manifestând un interes deosebit pentru abordarea minim invazivă a patologiei și pentru cercetarea știinţifică a etiopatogeniei bolii.
Endomedicare Academy propune un nivel superior de expertiză în abordarea integrată, personalizată și multidisciplinară a bolii – în echipă interdisciplinară: chirurg ginecolog, chirurg generalist, imagist, anatomopatolog, specialist în infertilitate, psiholog, oferind astfel o abordare și o perspectivă 360 ˚ asupra acestei patologii, ce necesită supraspecializare, pentru a evita complicaţii grave și efecte pe termen mediu și lung pentru femeile aflate la vârstă reproductivă, prezervarea fertilităţii fiind un deziderat.
În patologia ginecologică a tumorilor benigne, Prof. Dr. Elvira Brătilă realizează diagnosticul, tratamentul și chirurgia tumorilor benigne punând accent pe chirurgia minim invazivă a fibromului uterin, prin miomectomie robotică, care reprezintă cea mai avansată abordare minim invazivă.
Președinte al Societăţii Române de Uroginecologie, cu o experiență clinică de peste 15 ani în domeniul uroginecologiei și cunoștinte acumulate prin absolvirea a peste 40 de cursuri naționale și internaționale, Prof. Dr. Elvira Brătilă este printre puţinii chirurgi ginecologi cu expertiză în această zonă conexă ginecologiei, fiind promotor al unor intervenţii complexe și procedee terapeutice inovative în tratamentul incontinenței urinare și prolapsului utero-vaginal.
Din 2019, Prof. Dr. Elvira Brătilă deschide premisele unui domeniu nou: estetica ginecologică. Medicul realizează chirurgie reconstructivă în malformaţii urogenitale, intervenţii de refacere a tractului urogenital, restaurarea unui aspect normal a vulvei și vaginului în cazul malformațiilor, post-traumatisme obstetricale sau patologiei specifice.
Membru în societăţi știinţifice de specialitate:
- Membru fondator și președinte al Societăţii Est-Europene de Endometrioză și Infertilitate
- Președinte al Societăţii de Uroginecologie din România (2015)
- Vicepreședinte al Societăţii de Uroginecologie din România (2013)
- Membru al Societăţii Române de Chirurgia Sânului și Oncologie
- Membru al Societăţii Internaţionale de Ecografie în Obstetrică-Ginecologie (ISUOG)
- Membru al Asociaţiei Americane de Laparoscopie Ginecologică (AAGL)
- Membru al Societăţii de Obstetrică Ginecologie din România (SOGR), Vicepreședinte SOGR București (2017 – prezent)
- Membru al Societăţii Europene de Oncologie Ginecologică (ESGO)
- Membru în Advisory Board-ul European Endometriosis League (EEL) – din 2019 până în prezent
- Membru al Societăţii Internaţionale de Medicină Regenerativă și Celule Stem
Activitatea știinţifică:
Număr total de lucrări = 595
- 147 lucrări publicate în jurnale ISI
- 210 lucrări publicate în PubMed sau alte jurnale BDI, CNCSIS
- 250 publicaţii in extenso ale lucrărilor prezentate la conferinţe internaţionale de specialitate și abstracte ale lucrărilor prezentate la conferinţe de specialitate, naţionale și internaţionale, care au fost publicate în jurnale și în volume de manifestare
H index în Web of Science =11